Leren samenwerken met bewoners

De tijd dat samenwerken met bewoners vooral gebeurde door een paar vooruitgeschoven ambtenaren of welzijnswerkers ligt al even achter ons. Bijna alles doen we tegenwoordig samen. Soms omdat het onze opdracht is, soms doordat bewoners het afdwingen, maar gelukkig steeds vaker omdat we ons beseffen dat door samenwerking, projecten en verandering beter en menselijker wordt.

Dat echte samenwerken vraagt wel wat anders van ons als mens, ambtenaar, team en organisatie.  Waar we gewend zijn om resultaatgericht te werken is het in samenwerking met bewoners belangrijk om ook proces en relatiegericht te werken. Dat is relatief nieuw, dus laten we ons zelf de kans geven om het te leren en ervaren.

Als 'gids' en 'expeditieleider' bij gemeentes organiseren wij ontdekkingstochten waarin we samen leren en ervaren. Waarbij we de ene keer als gids voorop zullen gaan om gemeentes de voor ons bekende ervaringen te laten ontdekken en eigen maken. En op andere momenten gaan we samen op expeditie naar ervaringen die nog niemand heeft.

Elke tocht starten we samen vanuit zin om slimmer en vaardiger te worden in samenwerken met bewoners.

Wanneer start jullie tocht?

"Kennis over participatie en samenwerken is er inmiddels in overvloede en op internet toegankelijk voor iedereen. Het eigen maken en toepassen daarvan is de volgende stap en leer je vooral door op ontdekking te gaan, door te gaan ervaren en doen in de praktijk."

Wil je ook aan de slag, maar weet je niet precies hoe? Bel of mail me dan!

Wil je meer weten

Wil je ook aan de slag, maar weet je niet precies hoe? Bel of mail me dan!

Het is logisch en goed als je nog vragen en twijfels hebt over samenwerken met bewoners. Maar ga het ervaren, want daardoor word je beter! Ik help je graag.