Leren samenwerken met bewoners

Succesvolle projecten en gedragen veranderingen
De tijd dat samenwerken met bewoners vooral gebeurde door een paar vooruitgeschoven ambtenaren of welzijnswerkers ligt al even achter ons. Bijna alles doen we tegenwoordig samen. Omdat het onze opdracht is, bewoners het afdwingen, maar gelukkig ook steeds vaker vanuit het besef dat samenwerking projecten en veranderingen succesvoller en meer gedragen maakt.

Leren proces- en relatiegericht te werken
Dat echte samenwerken vraagt wel wat van ons; als mens, ambtenaar, team en organisatie. Waar we gewend zijn om vooral resultaatgericht te werken, is het in samenwerking met bewoners belangrijk ook proces- en relatiegericht te werken. Dat moeten we leren en ervaren.

We begeleiden gemeenten graag in hun ontdekkingstocht
Als 'gids' en 'expeditieleider' bij gemeenten organiseren wij ontdekkingstochten waarin we samen leren en ervaren. De ene keer gaan we daarbij als gids voorop om ambtenaren de ervaringen die wij eerder al opdeden, in de eigen gemeente te laten ontdekken, op andere momenten gaan we samen op expeditie naar, ook voor ons, compleet nieuwe ervaringen. Elke tocht starten we samen en vanuit de motivatie om slimmer en vaardiger te worden in samenwerken met bewoners. Wanneer start jullie tocht?

Ervaring van een opdrachtgever:
"Het startte met een bijeenkomst waarin Marijn (onze externe procesbegeleider) ons vroeg op te schrijven waarom we dit project eigenlijk wilden doen. Wat onze motivatie was om het anders aan te pakken en wat we wilden leren van het project. Die aanpak werkte heel goed omdat het ons bewust maakte van waar we aan begonnen. De individuele motivaties werden vervolgens gebundeld tot een gedeelde groepsmotivatie van waaruit we aan de slag gingen en gingen leren." (Willem Totté, Netwerker openbare ruimte, gemeente Zaanstad)

Naar het project stille kracht in Zaanstad >

Wil je ook aan de slag, maar weet je niet precies hoe? Bel of mail me dan!

Wil je meer weten

Wil je ook aan de slag, maar weet je niet precies hoe? Bel of mail me dan!

Het is logisch en goed als je nog vragen en twijfels hebt over samenwerken met bewoners. Maar ga het ervaren, want daardoor word je beter! Ik help je graag.