Gemeenschapskracht als motor voor wijkontwikkeling in Deventer

Gemeenschapskracht als motor voor wijkontwikkeling in Deventer

Voorstad Oost in Deventer, de buurt waar ik als stagiair, buurtwerker en later projectleider heb geleerd en ervaren hoe je als gemeente met bewoners buurten leefbaarder en leuker kan maken!

In 2011 liep ik als planologie student stage bij de gemeente Deventer voor de herstructurering van Voorstad Oost. Ik organiseerde samen met bewoners( en organisaties een wijkfeest voor verbinding en als start van de meerjarige gebiedsaanpak.

Veel vooroordelen die ik had over 'aandachtswijken' en bewoners daarvan bleken niet te kloppen. Ik werd verrast door de vriendelijkheid, de openheid en de bereidheid van mensen om wat voor een ander te doen. Ook leerde ik dat als professionals problemen oplossen voor bewoners niet tot duurzame resultaten leidt. Alleen oplossingen samen met, maar beter nog door bewoners te laten bedenken en uitvoeren maakt dat veranderingen duurzamer van aard zijn.

Dat betekent niet 'Loslaten als ambtenaar en bewoners zoek het zelf maar uit', maar vooral; ga in gesprek, neem mensen serieus, geef tegengas, bouw relaties op, verbind mensen met elkaar, moedig aan en ondersteun met middelen. 

Vanuit die filosofie heb ik samen met andere wijkprofessionals, ambtenaren, bewoners en ondernemers zeven jaar lang gewerkt aan de verbetering en veerkracht van Voorstad Oost. 

Een greep uit de projecten en samenwerkingen in Voorstad Oost: 

  1. Wijkfeest 2012
  2. De geveltuinacademie van Patrick en Leendert 
  3. Stoepenproject in de Bierstraat buurt
  4. Opknappen speelplek met jeugd 
  5. Samenwerking met en ondersteuning van de gekke henkies 
  6. Verplaatsing en groei speeltuinvereniging de Driehoek 
  7. Invulling pauzelandschappen