Hoe open, kwetsbaar en imperfect (willen) zijn leidt tot waardevolle samenwerking tussen ambtenaren en bewoners! 

Sinds 2018 help ik de gemeente Zaanstad om meer en beter samen te werken met bewoners aan de vernieuwing van openbare ruimte. Samen met mijn opdrachtgever Willem Totté deelden wij juni 2019 onze ervaringen en inzichten met deelnemers van de Levende stad bijeenkomst van het CROW in Lelystad.

Waar veel gemeentes veel zelf doen in projecten, is in dit project weer gebleken dat bewoners heel veel kunnen en willen bijdragen. Een greep uit de voorbeelden:

  • –  Bewonersambassadeurs voerden zelf de gesprekken met de rest van hun buurt voor het vernieuwingsplan.
  • –  Bewoners namen deel in het aanbestedingsteam en beoordeelden samen met de gemeente de inschrijvende aannemers.
  • –  Een trotse bewoner heeft samen met haar kinderen het bouwbord ontworpen.
  • –  Bewoners voeren zelf werkzaamheden uit en verdienen daarmee geld voor andere initiatieven.
  • –  Bewoners nemen deel aan het periodieke bouwoverleg.

Veel projectleiders zijn van nature ontzettend gedreven om een mooi project op te leveren. Ingrid, één van de projectteamleden omschreef krachtig; “Het is de kunst om imperfect te zijn, zodat er ruimte is voor bewoners om bij te dragen.” Dat is voor veel projectleiders aanvankelijk wat tegennatuurlijk, maar uiteindelijk draaien ook zij om en zijn ze blij en verrast door de bijdrage van bewoners. In elke buurt weer kunnen en willen bewoners ontzettend veel bijdragen aan het samenleven in en uitstraling van de buurt.

Heb je ook zin gekregen om met bewoners samen te werken en wil je leren hoe je dat kunt doen? In ruil voor een kop koffie kom ik graag bij je langs om kennis te maken en hierover door te praten. 

  1. Marijn Roze
  2. Eigenaar van Buurteigen
  3. Samenleven door Samendoen!
  4. 06-54657281
  5. marijn@buurteigen.nl