Samenwerken met bewoners aan de vernieuwing van openbare ruimte

Als gemeente écht samenwerken met bewoners aan de vernieuwing van openbare ruimte leidt tot sociale en fysieke meerwaarde, dat heb ik inmiddels al vaak mogen ervaren. Vanuit mijn onderneming help ik gemeentes, projectleiders en bewoners daarbij. In deze blog vertel ik je iets over zelfwerkzaamheid, één van de onderdelen van mijn aanpak. 

Zelfwerkzaamheid – je investering wordt verdubbeld

Bewoners nemen werkzaamheden van de aannemer over en verdienen daarmee extra geld voor hun buurt, dat is zelfwerkzaamheid. Misschien ken je het verhaal van de Bierstraatbuurt in Deventer al, daar waar bewoners zelf de 40.000 oude stoeptegels verwijderden en nieuwe bestrating inveegden. Dat leverde de bewoners zo’n 6000 euro op, wat ze vervolgens investeerden in buurtbankjes, plantenbakken en andere dingen voor een mooie en gezellige buurt.

Vanuit dat succesverhaal heb ik in opdracht van de gemeente Deventer ook andere projectleiders geholpen om samen te werken met bewoners. Ook in die projecten zagen bewoners en projectleiders de voordelen. Bewoners staken de handen uit de mouwen(zie foto’s) onderaan en er werd samengewerkt aan de vernieuwing van openbare ruimte. Doordat bewoners werkzaamheden overnemen van de aannemer en dat verdiende geld gebruiken voor het verder verfraaien van hun buurt, wordt dat geld dus dubbel benut.

Sociale resultaten

Los van het geld wat twee keer wordt uitgegeven in de buurt, leidt het samenwerken ook tot hele mooie sociale resultaten. Doordat mensen samen de handen uit de mouwen steken ontstaat er meer onderlinge verbinding, worden andere problemen in de buurt ook aangepakt en gaan bewoners zich (nog) meer eigenaar voelen van hun omgeving, met alle voordelen van dien.

Tips om écht samen te werken

Echt samenwerken met bewoners gaat vaak niet vanzelf. Het vraagt wel iets van een gemeente en jou als ambtenaar. Investeer in ieder geval in je relatie met bewoners, probeer een ambassadeursgroep te vormen, probeer dilemma’s niet zelf op te lossen, maar deel ze met bewoners en doe het samen! Je zult verrast zijn hoeveel mensen kunnen en willen bijdragen. In volgende blogs vertel ik je daar meer over. 

Dit is wat zelfwerkzaamheid oplevert:

  1. 1. Verdubbeling van een deel van je investering!  Bijvoorbeeld; de oude bestrating wordt verwijderd en het geld wat dat normaal zou kosten wordt nog een keer geïnvesteerd in de buurt.
  2. 2. Er ontstaat meer onderlinge betrokkenheid, sociale samenhang en individuele bewoners groeien, doordat ze hun talenten in kunnen zetten.
  3. 3. Bewoners gaan zich (nog) meer eigenaar voelen van hun omgeving en zullen zorgen dat het netjes en gezellig blijft. En daar profiteer je als gemeente van met je dagelijks onderhoud en inzet sociaal domein.

Jij kan het ook!

De projectleiders, buurtwerkers en bewoners in Deventer gingen het samen aan. Wil jij ook aan de slag en kun je een beetje hulp gebruiken? Ik help je graag. Bel of mail me!

Succes met Samenleven door Samendoen!

  1. Marijn Roze, eigenaar van Buurteigen
  2. marijn@buurteigen.nl
  3. 06-54657281

Ps. Mocht je bang zijn je voor de financieel controller en voor risico’s zoals aansprakelijkheid? Dat is logisch, maar allemaal te regelen.

Wil je meer zien en horen over de projecten? Hieronder staan linkjes naar drie project filmpjes.