Asset Based Community Development (ABCD) – Met filmpje! 

Afgelopen week nam ik deel aan de eerste twee dagen van de training ‘Asset Based Community Development’ (ABCD) wat best indrukwekkend was! 

ABCD gaat er vanuit dat buurten in staat zijn om de meeste problemen en opgaven in hun gemeenschap zelf aan te pakken en op te lossen. Daar ben ik al een paar jaar van overtuigd en heb ik meerdere keren mogen ervaren. Toch vind ik het nog weleens lastig om er op te blijven vertrouwen, er naar te blijven handelen en anderen er mee op weg te helpen. Daarom volg ik deze training.

Joop Hofman nodigde me uit voor deze training en dan weet je al wel dat het goed zit. De training werd gegeven door Cormac Russel, de president van ABCD Europa. Cormac Russel heeft al in meer dan 30 landen lokale gemeenschappen geholpen bij deze manier van denken en werken. Zijn ervaring is dat communities (gemeenschappen) heel goed in staat zijn om de meeste problemen en opgaven zelf aan te pakken en op te lossen. Maar dan moeten communities wel echt de kans krijgen en waar nodig wat ondersteuning, maar vooral niet in de weg worden gezeten door naar hulpvraag zoekende professionals en programma’s van organisaties.  

Ik kan nu een heel verhaal gaan vertellen over het precieze hoe en wat, maar ik deel graag vanuit ervaring in plaats van enkel uit kennis. Komende maanden ga ik de manier van werken daarom verder eigen maken en het ervaren in de buurten waar ik werk. Daarna deel ik mijn ervaringen graag. Voor nu geef ik daarom nog even het woord aan Cormac Russel zelf in onderstaande inspirerende TEDX talk. 

Ik ben benieuwd wat jij van ABCD en de TEDX talk vindt, laat je het me weten?

Marijn Roze
Eigenaar van Buurteigen – Samenleven door Samendoen!
marijn@buurteigen.nl
06-54657281